Skotercross är den just nu populäraste formen av tävling på skoter. Tävlingsformen drar mest publik och flest utövare. Skotercrossbanan är sluten och varje heat körs flera varv. Banan byggs av snö och ofta med en motocrossbana i grunden. Banan består av rakor, kurvor och hopp och ju längre tävlingen går desto gropigare och mer tekniskt avancerat blir underlaget. Banlängden är 500 m – 1000 m.

Upp till 16 förare startar samtidigt i varje heat, som kan bestå av allt mellan 1 och 15 varv. Först körs kvalheat för att kvala till finalen. De 16 bästa får sedan köra final. Först över mållinjen vinner.

Man tävlar på snöskotrar som spänner från standardskotrar med enkla förstärkningar av chassi till de värsta toktrimmade Pro Open maskinerna som inte ens går att köpa i affären. En tävlingsmaskin väger mellan strax under till en bit över 200 kg.

Skotercross är en oerhört krävande gren både psykiskt och fysiskt. Förarna ska bemästra en snöskoter som väger över 200 kg på värsta tänkbara underlag. Därför har de bästa förarna en fysik och uthållighet som matchar vilken elitidrottare som helst. Åldersmässigt är förarna mellan 12 år – 35 år.

Klasser: Ungdom 12-13 år, Ungdom 14-16 år, Sport 600, Damer, Pro Stock och Pro Open

×

Kundvagn